Kategoriat
Ajankohtaista Yleiset

Burma-vetoomus

Uutiset rohingya-kansan kärsimyksistä Myanmarin/Burman Rakhinen osavaltiossa ovat surullisia ja järkyttäviä. Miten buddhalaisenemmistöisessä valtiossa voi tapahtua väkivallantekoja, joita kutsutaan jopa etniseksi puhdistukseksi ja kansanmurhaksi? Suomen Buddhalainen Unioni SBU ei hyväksy väkivaltaa ratkaisukeinona ja on – kuten useat Euroopan buddhalaiset järjestöt – allekirjoittanut EBUn (European Buddhist Union) vetoomuksen rauhaan. Myötätunnon ajatustemme piirissä ovat kaikki tästä tragediasta kärsivät – muslimit, buddhalaiset, hindut; rohingyat, rakhinet, bamarit ja muut etniset ryhmät.

Burman tilanteesta on Suomessakin omakohtaista kokemusta. Suomessa asuu noin tuhat burmalaista, joilla on oma buddhalainen yhdyskunta Buddha Dhamma Ramsi. Suurin osa heistä on pakolaisia. (Tilastokeskuksen mukaan 2016 burmalaisia oli 1211.) Lisäksi Bodhidharman hengellinen ohjaaja Taehye sunim (Mahapañña bhikkhu) on saanut burmalaisen munkkiordinaation ja on yhteyksissä mm. burmalaisten rauhanmunkkien kanssa. Suomessa on myös vieraillut burmalaisia opettajia, kuten mestari Tejaniya Bodhidharman ja Nirodhan kutsumana.

Voit lukea Burman/Myanmarin kriisin taustoista oheisesta artikkelista.