Buddhalaisuuden opetus kouluissa

Syksyllä 2021 SBU osallistui kyselyyn katsomusaineiden opetuksesta Suomessa. Ansiokasta on, että mukana kyselyssä olivat myös vähemmistöuskonnot. Kyselyyn kuului myös keskusteltilaisuus, jossa ”pienet” uskonnot pitivät hyvänä, että Suomen kouluissa on mahdollista saada oman uskonnon opetusta. Epäkohtia löytyy käytännön järjestelyissä, esimerkiksi oppikirjoista on puutteita eikä opettajiksi aikoville ole tarjolla koulutusta. Aiheesta lisää täällä.

OPS 2016 / LOPS 2019

Opetussuunnitelman perusteet uusittiin 2014-2015. Perusopetuksen osalta nk. OPS 2016 sisältää evankelis-luterilaisen, islamin, juutalaisen, katolisen ja ortodoksisen kirkon opetussuunnitelman perusteet. Siihen lisättiin myöhemmin seuraavat uskonnon oppimäärät: adventistinen uskonto, bahá’í-uskonto, buddhalainen uskonto, helluntailiikkeen uskonto ja krishna-uskonto. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden liite (LIITE_OPS_2014-pdf) otetaan käyttöön 2021. Se on käännetty myös ruotsiksi (BILAGA_OPS2014.pdf). Lukion osalta opetussuunnitelman perusteisiin hyväksyttiin 2021 myös seuraavat uskonnot: bahá’i, buddhalaisuus, krishna (LOPS_2019_pdf), ruotsiksi (BILAGA_LOPS2019_pdf). Suomen Buddhalainen Unioni osallistui suunnitelmien tekemiseen työryhmässä kunnianarvoisa munkki Tae Hye sunim, Tiina Hyytiäinen, Virpi Kananoja, Irma Rinne. 

OPAS KATSOMUSAINEIDEN YHDENVERTAISUUTEEN

Uskot-foorumi julkaisi 2020 oppaan katsomusaineiden yhdenvertaisuudesta: Opas yhdenvertaisuuden edistämiseen perusopetuksessa erityisesti silmällä pitäen katsomusaineiden opetusta. Sen ovat kirjoittaneet Atik Ali, Sirpa Okulov ja Suaad Onniselkä, ja siitä löytyvät yhteenkoottuina lait ihmisoikeuksista, uskonnonvapaudesta ja yhdenvertaisuudesta sekä ohjeita kuinka toimia jos oppilaan oikeuksia on loukattu.

DIALOGIKASVATUS

Dialogikatsomuksen sivuilla on monenlaista materiaalia kasvattajille. Sinne on koottu esimerkiksi lastenlauluja eri uskonnollista perinteistä. Iloinen vietnamilainen laulu Bốn Phương Trời on mukana nuotteina, sanoina ja tulee myöhemmin myös äänityksenä. Samoin sivuilta löytyy kuvia erilaisista uskonnollisista rakennuksista. Buddhalaisuutta edustaa Lien Tam luostari Turun seudulla.

Sivuilta löytyy lisäksi eri uskontojen, buddhalaisuus mukaanlukien, ajatuksia luontosuhteesta Marja Laineen ja Leena Nukarin toimittamasta Kulttuuri- ja katsomusdialogi ympäristökasvatuksessa (2020). Näiden tekstien pohjalta Mikko Koponen Bodhidharmasta ja Irma Rinne Buddhalaisesta Dharmakeskuksesta toteuttivat luontovideon, joka on nähtävissä you tubessa. Video oli esillä virtuaalisella Maailma kylässä festivaalilla toukokuussa 2021. Festivaalilla esitettiin myös tallenne thai-tyttöjen tanssista Maailma kylässä festivaalin Uskontojen kylän teltassa 2019.

TIETOA BUDDHALAISUUDESTA

Materiaalia buddhalaisuudesta löytyy kulttuurin ja tieteen aarteiden tietokannasta Finna.fi hakusanoilla ”buddhalaisuus” tai ”buddhalaisuus Suomessa”, niin tutkimuksia, opinnäytteitä, artikkeleita, museoista löytyviä esineitä kuin videoita ja muuta.