Buddhalaiset eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä, vaan heitä on monenlaisia niin kulttuurin, kielen, suuntauksen kuin perinnelinjan mukaan jaoteltuna. Vuonna 2017 Suomen Buddhalainen Unioni kokosi luettelon Suomen buddhalaisista ryhmistä. Silloin buddhalaisten lukumääräksi arvioitiin 10 000, vuonna 2021 lähes 20 000 ja vuonna 2024 heitä arveltiin olevan lähes 30 000. Kasvu selittyy maahanmuutolla, joka on kasvanut tilastokeskuksen tietojen mukaan. Suurimmat ryhmät Suomessa ovat taustaltaan buddhalaisesta kulttuurista, Vietnamista ja Thaimaasta, Myanmarista ja Sri Lankasta.
Buddhalaiset ryhmät ovat järjestäytyneet monin tavoin. Uskonnollisia yhdyskuntia on nyt 2024 15 (2017: 10), rekisteröityneitä yhdistyksiä n. 20 (2017: 21) ja rekisteröimättömiä ryhmiä n. 8 (2017: 11), yhteensä noin 43 yhteisöä. Luvut perustuvat tietoihin Biokustannuksen julkaisemassa Bodhimelong-lehdessä, Kirkon tutkimuskeskuksen tietokannassa www.uskonnot.fi , Yhdistysrekisterin tietokannassa sekä tutkija Mitra Härkösen tietokannassa.
Kiinnostus buddhalaisuuteen alkoi Suomessa teosofien parissa 1900-luvun alussa. Ensimmäinen yhdistys Buddhismin ystävät – Buddhismens vänner (nykyinen Bodhidharma ry) perustettiin 1947, 1975 perustettiin englantilaisen Friends of Western Buddhist Order FWBO:n osasto (nykyinen Triratna ry) ja 1980 Buddhalainen Dharmakeskus. Suurempi kasvu tapahtui 2000-luvulla. Ryhmät edustavat lähes kaikkia buddhalaisuuden suuntauksia ja perinnelinjoja.
Lisätietoa:
BUDDHALAISUUS SUOMESSA (pdf). – Ville Husgafvel & Mitra Härkönen: Monien uskomusten ja katsomusten Suomi. Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 48. 2017.
Buddhalaisuus Suomessa. Toim. Mitra Härkönen & Johannes Cairns. 2023 Suomen Itämainen Seura.
Oheisessa luettelossa Suomen buddhalaiset ryhmät on järjestetty suuntauksen mukaan seuraaviin ryhmiin: theravada, mahayana, vajrayana /tiibetinbuddhalaisuus ja yhdistelmäsuuntaukset. Lisäksi ovat johonkin toimintaan keskittyvät ryhmät, toiminnallisesti ja yhteiskunnallisesti aktiiviset. Perusta on kuitenkin kaikilla sama, Buddha Shakyamunin opetukset, erot ovat osin kulttuurisia, osin ne liittyvät harjoituskäytäntöihin ja opillisiin tulkintoihin.