Kategoriat
buddhalaisuus Yleiset

Buddhajuhla vesak

babyByddhaBuddhalaisista juhlista tunnetuin on vesak eli Buddha-juhla. Nimi ”vesak” (paliksi vesākha) viittaa Buddhan syntymäkuukauteen. Perinteisen käsityksen mukaan Buddha syntyi toukokuun täydenkuun päivänä. Vesak-juhlimisessa on monia perinteitä, tapoja ja painotukset vaihtelevat riippuen harjoitusperinteestä. Theravada-buddhalaisuudessa vesakia vietetään Buddhan syntymän, valaistumisen ja mahaparinirvaanan eli Buddhan kuoleman muistoksi. Mahayana-buddhalaisuudessa vietetään ainoastaan syntymän muistoksi (valaistumista juhlitaan joulu-tammikuussa, parinirvaanaa maaliskuun täydenkuun päivänä). Tiibetinbuddhalaisuudessa vesak on valaistumisen muistojuhla. Buddhan syntymä sijoittuu viikko sitä ennen ja parinirvaanaa muistetaan maalis-huhtikuun täydenkuun päivänä. Useimmissa suuntauksissa Buddhan syntymäjuhlaa vietetään toukokuun täydenkuun tienoilla.