Kategoriat
Ajankohtaista Yleiset

Zen ja Luovavalokuvaus

Vuoden 2015 aikana olen ohjannut kaksi Zen ja luovan valokuvauksen kurssia. Ensimmäinen oli Lammin vehmaassa maalaismaisemassa ja toinen kovassa Kallion kaupunginosassa Helsingissä. Ensimmäinen kurssi pidettiin Bodhidharma ry:n järjestämän elokuun meditaatioretriitin osana ja kesti kolme päivää.

Kurssille otettiin kaikki ilmoittautuneet eikä osallistujilta edellytetty minkäänlaisia valokuvaustaitoja. Osallistujia oli seitsemän. Oppilaiden kamerat olivat järkkäreistä perusvalokuvakoneisiin ja jopa puhelinkuvat kelpuutettiin mukaan.

Alkusyksystä yritin löytää Nuuksion kansallispuiston reunalta sopivaa kurssikeskusta kohtuullisella yöpymis­, ateria­ ja tietokoneluokkahinnalla. Hinnat olivat törkeät. Päädyimme dharmaopettaja Arja Aryataran kanssa Sampo Keskukseen ja näin pystyimme tarjoamaan kurssin kohtuu hintaan.

Marraskuun kurssille ilmoittautui viisi osallistujaa, kun kymmenen olisi mahtunut. Nyt jälkeenpäin ajatellen viisi oli erittäin sopiva määrä, kun otetaan huomioon kurssipaikka, joka oli aika pieni Buddhalainen Keskus Sampon tiloissa Hakaniemen kupeessa.

Kurssi päiviä oli kaksi​, ja näyttelypäivä 29.11. Päivät alkoivat Arytaran ohjaamalla mietiskelyllä ja rohkaisevalla puheella, joka kehotti hiljaiseen tarkkaavaisuuteen. Oma teoreettinen esitykseni koski japanilaista estetiikka ja pohdintoja itäaasialaisista vapautumisen teistä, sekä seitsemää Zen­periaatetta, joita käytetään esim. puutarhataiteessa ja teen tiessä. Molemmille kurssiryhmille näytin tunnetun japanilaisen taiteilijan Hokusain puupiirroksia esimerkkinä tilan käytöstä ja kuvan epäsymmetrisestä jakamisesta. Kuvat ovat myös oiva esimerkki japanilaiseen ajatteluun, joissa maisema ja Fujiyama ovat keskeisessä osassa ja ihmiset vain kuin läpikulkumatkalla maiseman halki pieninä ja puuhakkaina. Hokusain kuvat ovat kuin viipaleita elämästä, joka on alati muuttuvaa.

Linkki marraskuun kuviin

Kijoittaja: Mikko Vimalamitra Koponen
Suomen Buddhlaiene Unionin halituksen jäsen
http://www.bodhidharma.fi
vimalamitra(at)gmail.com