Kategoriat
Ajankohtaista Tulevia tapahtumia

Zen-valokuvauskurssi Zoomissa 2024

”Nähdä maailma sellaisena, kuin se ilmenee”

Tervetuloa zen-valokuvauskurssin osallistujien näyttelyyn.

Zen-valokuvauskurssin järjestävät Suomen Buddhalainen Unioni ry ja Bodhidharma ry yhdessä Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n kanssa. Kurssi on osa YK:n kansainvälisen uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon ohjelmaa. Tapaamisia on kolme ja ne pidetään Zoomissa. Kurssi-illat ovat maanantai 29. tammikuuta, perjantai 2. helmikuuta ja sunnuntai 11. helmikuuta klo 18 – 19:30.

Zen-valokuvauksen lähtökohdat ovat hiljaisessa myötätuntoisessa maailman tarkkailussa, jossa ymmärretään kaikkien ilmiöiden pysymättömyys. Zen-ajattelu perustuu pyrkimättömyyteen, löytämiseen ja asioiden syysuhteiden oivaltamiseen sekä vapautumiseen kaikesta urautumisesta. Valokuvauksen menetelmänä on hiljaisuus, kiireettömyys ja ilmiöiden kohtaaminen. Pyrkimyksenä on nähdä maailma sellaisena, kuin se ilmenee.

Kurssi soveltuu kaikenlaisille valokuvaajille, niin syvästi paneutuneille kuin näppäilijöille. Kurssin kuvista järjestetään nettivalokuvanäyttely. Valokuvia ei jyrytetä eikä arvostella, koska valokuvat ovat oman tutkimisen ja löytämisen ilmaisua.

Ilmoittaudu sähköpostilla osoitteeseen info@sbu.fi niin lähetämme linkin päivää ennen kurssin alkua. Linkki tulee myös tälle sivulle, ennakkoilmoittautuminen ei ole välttämätöntä. Ilmoittautumalla varmistat, että saat kurssimateriaalin sähköpostiisi. Kurssi on maksuton ja avoin kaikille.

Tässä linkki tapahtumaan

Kurssin ohjelma

Maanantai 29.1. 2024, klo 18.00 – 19.30

 • Kurssin esittely
 • Mitä zen-valokuvaus voi olla?
 • Mitkä ovat zen-valokuvauksen juuret?
 • Meditaatioharjoitus / hiljaisuus
 • Meditatiivinen / hiljainen mielentila valokuvauksessa
 • Valokuvaharjoituksia
 • Kysymyksiä, vastauksia ja pohdintaa

Perjantai 2.2. 2024, klo 18.00 – 19.30

 • Mitä zen-valokuvaus voi olla?
 • Zen-valokuvauksen perusteet
 • Valokuvailmaisu ja kompositio
 • Meditaatioharjoitus
 • Japanilaiset käsitteet wabi ja sabi
 • Valmistautuminen kuvausretkelle
 • Valokuvien korjailu

Sunnuntai 11.2. 2024, klo 18.00 – 19.30

 • Valokuvanäyttelyn avajaiset ja palautekeskustelu

Kurssin vetäjänä toimii Mikko Vimalamitra Koponen. Hän on toiminut videoalan kouluttajana, ohjelma tuottajana ja valokuvaajana sekä toiminut media-alan opettajana kansanopistoissa ja ammattioppilaitoksissa. 90-luvulla Mikko ryhtyi zen-munkki Taehye sunimin johdolla buddhalaiseksi harjoittajaksi ja 90-luvun lopulla hänestä tuli meditaatio-ohjaaja. Ensimmäisen zen-valokuvauskurssin hän järjesti vuonna 2015 Bodhidharma ry:n kesäretriitillä ja sen jälkeen muutamia kursseja vuosittain. Tämä on kolmas zen-valokuvauskurssi, joka järjestetään YK:n uskontojen ja katsomusten viikolla. Kurssi on suunnattu eri uskontoja ja katsomuksia edustaville, joilla on kiinnostusta tutustua tähän zen-buddhalaisuuden taiteelliseen ilmiöön.