Koronaviruksen levitessä kaikkialle koko maailma on joutunut uuteen tilanteeseen, jota emme osanneet kuvitella vielä muutama kuukausi sitten. Viime vuosikymmeninä levinneet virukset ovat saaneet alkunsa villieläinten syömisestä tai kotieläinten, kuten kanojen ja lehmien, luonnottomasta ruokinnasta. Siten ne ovat karmallista seurausta eläinten kohtelusta. Poikkeuslait eri maissa muuttavat ihmisten elämää. Täällä Italiassa koko maa on karanteenissa. Kun koulut ja kaupat suljetaan ja ihmisten pitää olla pääasiassa kotonaan, monille se aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta.
Kuitenkin kärsimysten ohella uudessa tilanteessa on myös hyvät puolensa: kulutustottumukset vähenevät ja on pakko oppia tyytymään siihen mikä on välttämätöntä; on enemmän aikaa olla perheen kanssa ja vaikkapa lukea kirjoja; aletaan ymmärtää koko maailman keskinäisriippuvuutta ja se voi lisätä empatiaa, naapuriapua, mm. halua auttaa vanhuksia ruokaostosten tekemisessä. Ainakin osassa väestöä koronavirus edistää ”karuna-viruksen”, myötätunnon leviämistä. Ymmärretään, että olemme kaikki samassa veneessä;, korona tarttuu niin työläisiin kuin ministereihinkin. Rajoittaaksemme viruksen leviämistä ja heikompien kuolemista, kaikissa maissa ihmisten olisi toimittava yhteistyössä vastuullisesti ja pyrittävä erottamaan asianmukainen tieto valeuutisista. Medialukutaito ja lähdekritiikki ovat tärkeitä tilanteissa, joissa on kyse miljoonien ihmisten hengestä ja terveydestä.
Dharman harjoittajilla on tavallista suuremmat valmiudet kohdata nopeasti vaihtuvat tilanteet, koska meditaatio auttaa ymmärtämään kaiken pysymättömyyttä, vapautumaan takertumista ja siten hyväksymään myös menetykset ja suunnitelmien muuttumiset. Jos emme pääse käymään buddhalaiskeskuksessa, voimme harjoittaa kotona – lukea Dharmatekstejä, kuunnella resitaatioita ja opetuspuheita youtubesta, harjoittaa lempeyden mietiskelyä, resitoida jotain mantraa kaikkien kärsivien olentojen hyväksi sekä pitää hiljaisen meditaation päivän. Voimme myös kysyä itseltämme ”voinko tässä tilanteessa olla avuksi joillekin iäkkäille ja yksinäisille tai karanteenissa oleville ihmisille?” sekä ”mitä tämä virus opettaa ihmiskunnalle?”
Yhteydenpidon toisten harjoittajien kanssa ei tarvitse katketa, se voi jatkua sähköisesti tai puhelimitse. Omaa kotiharjoitusta saattaa vahvistaa se, että tietää dharmaveljien ja -sisarten meditoivan samanaikaisesti. Tuntemilleni harjoittajille olen ehdottanut, että ne, joille se on suinkin mahdollista, pitäisivät lyhyen tai pidemmän harjoituksen kotonaan sunnuntaisin kello 17 ja/tai muina päivinä kello 19.
munkki Taehye