Historia

Suomen Buddhalainen Unioni SBU perustettiin Suomessa toimivien buddhalais-järjestöjen yhteistyöelimeksi toukokuussa 2009. Perustajina oli kuusi buddhalaista yhteisöä, nimittäin Bodhidharma, Buddhalainen Dharmakeskus, Finnish Thai Buddhist Association, Helsinki Zen Center, Länsimaisen buddhalaisen veljeskunnan ystävät FWBO (nykyinen Triratna) sekä Suomen Vietnamilaisten Buddhalaisten Yhdyskunta. Nyt 2021 jäsenyhdistyksiä on kolmetoista.

Suomen Buddhalaisen Unionin perustamiskokous 8.5.2009 Sampo-keskuksessa Helsingissä. Ensimmäiset puheenjohtajat näkyvät kuvassa, Juhani Hakala seisoo alttarin vasemmalla puolella, Emma Huikari istuu eturivissä toinen vasemmalta. Mukana oli myös nyt jo edesmenneitä buddhalaisia vaikuttajia, kuten vasemmalla vierekkäin seisovat Tuula Saarikoski ja Maitreya (Pekka Airaksinen). Kuva Mikko Koponen, SBU:n kolmas puheenjohtaja.

Haasteena SBU:n toiminnassa sen perustamisesta lähtien on ollut vakiinnuttaa yhteistyötoimintaa moniin suuntauksiin ja perinteisiin jakautuneiden ryhmien välillä. Tämä moninaisuus on myös suuri rikkaus, jota SBU vaalii ja arvostaa.

Suomen Buddhalaisen Unionin kymmenvuotista taivalta voi seurata oheisen kuvakertomuksen kautta, joka esitettiin 10-vuotisjuhlassa toukokuussa 2019.